Soiuri de sparanghel

Soiuri de sparanghel

Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și sparanghel violet. Sparanghelul verde este cel mai des întâlnit, asta și pentru că rodește pe tot parcursul anului. Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Soiul de sparanghel violet este cel mai rar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde.

Ce gust are sparanghelul Sparanghelul este o legumă delicioasă consumată singură, însă poate fi gustată și alături de un sos sau împreună cu diferite mâncăruri, precum: supe, paste, risotto, preparate din peşte şi fructe de mare, sufleuri.

Sparanghelul are un gust deosebit. Aromele sale aduc ușor a conopidă, porumb fiert sau vânătă. Sparanghelul violet are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.

Valori nutriționale sparanghel 100 de grame de sparanghel conțin:

11 calorii; 2 mg; 1,6 glucide; 0,2 grăsimi g; 0,4 sare; 3,3 g carbohidrați; 1,2 mg fier; 25 mg calciu; 77 mg fosfor; 18 mg vitamina C; 0,21 mg vitamina B1; 0,29 mg vitamina B2; 1 mg vitamina B3. Cum se alege sparanghelul Sparanghelul ideal pentru consum imediat este bine să aibă culoarea verde deschis, cu nuanțe purpurii spre vârfuri. Partea lemnoasă a tulpinii nu trebuie să depășească 15% din lungimea totală a sparanghelului. Tulpinile trebuie să fie ferme, fără urme moi. Tulpinile mai subțiri sunt mai gustoase și mult mai fragede decât tulpinile groase.

Sursa Libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *