Despre sparanghel, curiozități
Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume, asta datorită aportului său nutrițional valoros. Planta de sparanghel este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, fiind numită și ”hrana regilor”.
Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume, asta datorită aportului său nutrițional valoros. Planta de sparanghel este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, fiind numită și ”hrana regilor”. Interesul pentru sparanghel a crescut în ultimii ani și în România, însă prețul destul de piperat face ca acesta să nu fie frecvent folosit în alimentație, pe plaiurile mioritice.
Sparanghelul, a cărui denumire științifică e Asparagus officinalis. Cuvântul „asparagus” provine în latina clasică și „sparagus” în cea medievală. La rândul său, termenul latin provine din limba greacă, din „aspharagos”, provenit și acesta din cuvântul persan „asparag”, care înseamnă tulpină. Sparanghelul este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legumă, pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.
Sparanghelul se adaptează la o întreagă serie de condiții de clima și sol, dar cel mai bine se dezvoltă în zone mediteraneene și asemănătoare lor, cum ar fi California și Mexicul.
Planta de sparanghel are nevoie de soluri ușoare, nisipoase și de îngrășământ natural. În primul an nu are tulpini, abia în cel de-al treilea an tulpinile sunt bune de consum.
Tulpinile de sparanghel cresc dintr-o coroană care se găsește la cca. 30 de centimentri sub sol. Ele sunt de culoare albă, până când sunt expuse la lumină. Apoi, tulpinile de sparanghel devin verzi pentru că fotosinteza le dezvoltă clorofila.
Sursa Libertatea.ro
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.