Sparanghel beneficii
Sparanghelul este o legumă bogată în vitamine valoroase (A, C, B1, B2, și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este legume numărul 1 în procesele de detoxifiere.
Menține sănătatea ochilor Vitamina A din compoziția sparanghelului este de ajutor pentru o vedere sănătoasă. Consumul de sparanghel ajută retina să absoarbă lumina, iar acest lucru ajută la sănătatea ochilor.
Îmbunătățește digestia Sparanghelul conține o cantitate ridicată de fibre și proteine, iar asta ajută la îmbunătățirea tractului intestinal, facilitând digestia. Sparanghelul combate apariția ridurilor Sparanghelul este leguma cu cea mai mare concentrație de glutation – un antioxidant ce conține 3 aminoacizi cu efect anti-oxidare.
Efect afrodisiac Sparanghelul face parte din categoria alimentelor cu efect afrodisiac. Pentru un efect optim, este indicat ca sparanghelul să fie consumat în stare proaspătă, în salate, sau ușor sotat în ulei de măsline. Ideal în diete O porție de sparanghel are un conținut de aproximativ 11% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Fibrele ajută sistemul digestiv și oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, o porție consistentă de sparanghel conține doar 40 de calorii, dar și potasiu, care ajută la eliminarea grăsimii din zona abdomenului. Sparanghelul este recomandat și femeilor însărcinate Este o legumă cu conținut ridicat de acid folic, substanță care, potrivit studiilor, ajută la dezvoltarea normală a fătului pe parcursul sarcinii. Benefic pentru sănătatea inimii Sparanghelul este bogat în vitamina K, cea care previne formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, conținutul ridicat de vitamina B ajută la reglarea hemocisteinei, care aunci când este prezentă în exces reprezintă un pericol pentru sănătatea inimii. Curiozități despre sparanghel Consumat încă din cele mai vechi timpuri, grecii şi romanii mâncau sparanghelul crud, în timpul sezonului, şi uscat, în timpul iernii. În secolul al ÎI-lea i.H., romanii știau deja nu numai cum să-l cultive și să-l prepare, ci și cum să-l conserve prin congelare. Împăratul Augustus Octavian Caesar este cunoscut pentru inventarea expresiei „ velocius quam asparagi coquantur ” – „mai repede decât ai fierbe sparanghel”, asociată acţiunilor de scurtă durată, iniţiate brusc, rapid. Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte în cea mai veche carte de bucate, „De re coquinaria”, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius. Bartolomeo Sacchi, cunoscut sub numele de Platina, bibliotecar papal, a menționat sparanghelul în lucrarea sa „Despre placerile cuvenite și sănătate”, în 1475. Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor”, așa cum i se mai spune chiar și astăzi.
Sursa Libertatea.ro